Laisvalaikis

Per šventes šį patiekalą įvertins net vaikai – išsikepkite meksikietiškų „nachos“ su vištiena vos už 2 eur. asmeniui

Įkalbėti vaikus valgyti tradicinius Velykų valgius, tokius kaip šaltiena, liežuvis ar įdaryti kiaušiniai, ne visada lengva. Tad verta iš anksto apgalvoti, kuo sudominti mažuosius, o tuo pačiu turėti puikų užkandį užsukus draugams. Tam puikiai tiks meksikietiški kukurūzų traškučiai su vištiena ir daržovių pagardu, į kurį galima sudėti visus likučius nuo šventinio stalo. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad vištiena vertinga dėl lengvai pasisavinamų baltymų, taip pat organizmui reikalingų vitaminų, mineralų bei mažo kiekio riebalų. O „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pirkėjai vertina lietuvišką vištieną, kurią gali rinktis užaugintą be antibiotikų. 

Sveikiausia – ekologiškuose ūkiuose užauginta vištiena

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria rinktis vištieną be odos: „Vištienoje yra gerai subalansuotų, žmogaus organizmui būtinų aminorūgščių, o vertingiausia vištienos dalis yra krūtinėlė. Ji liesesnė už kitas vištos dalis, ypač jei valgoma be odos. Geriausia rinktis ekologiškuose ūkiuose užaugintą vištieną, nes tokios mėsos nauda sveikatai, lyginant su neekologiškuose ūkiuose užaugintos mėsos sudėtimi, yra didesnė. Be to, į tai rekomenduojama atsižvelgti perkant mėsą vaikams – jų mityboje neturėtų būti nereikalingų organizmui medžiagų.“ 

Gaminant paukštieną dietologė pataria ją tinkamai apdoroti. Sveikatai palankiausias šios mėsos paruošimas – lėtai ją kepti ant silpnos ugnies orkaitėje, prieš tai pamarinavus švelniai rūgščiame padaže, arba gaminti paukštieną garuose. „Tuo tarpu valgyti aliejuje keptų vištienos gabaliukų, apvoliotų miltuose, džiūvėsėliuose ar tešloje geriau nereikėtų visai arba labai retai. Be to, vištieną visada reikia gerai termiškai apdoroti, nes iki galo jos neiškepus, didėja infekcijos rizika“, – pastebi E. Gavelienė.

Lietuviška vištiena greičiausiai patenka į prekybos centrus

Vištienos asortimentas prekybos centruose didelis, o atsižvelgiant į sveikatai palankesnius sprendimus galima rinktis be antibiotikų užaugintą ekologišką vištieną, taip pat šlaunelių ir krūtinėlių mėsą be odos. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pirkėjai itin vertina lietuvišką produkciją.

„Renkantis vištieną parduotuvėje, verta atsižvelgti į jos ženklinimą ir produkto pagaminimo šalį. Lietuvoje užtikrinamos geros vištų laikymo sąlygos, skiriama itin daug dėmesio mėsos kokybei. Kadangi kai kuriuose ūkiuose vištų auginama, palyginus, mažiau, jų gyvenimo kokybė yra geresnė, be streso, o tai turi reikšmės ir mėsos kokybei. Be to, vietinių gamintojų produkcija parduotuvių lentynas pasiekia per trumpiausią laiką, tad ji yra šviežiausia, patyrusi mažiau aplinkos sąlygų pokyčių. Pavyzdžiui, kai kuriuose paukštynuose broileriai pradedami ruošti 2 val. nakties, kad išaušus dienai šviežia paukštiena atsidurtų parduotuvių lentynose“, – pasakoja O. Suchočeva.

Nusipirkus daugiau siūlo užšaldyti

Ekspertė primena, kad renkantis vištieną prekybos centre reikėtų patikrinti jos galiojimo terminą ir atkreipti dėmesį į tinkamas laikymo sąlygas: „Parsinešus mėsą namo, ją reikėtų iškart padėti į šaldytuvą ir laikyti ne aukštesnėje kaip +4 laipsnių temperatūroje.“

Norint sutaupyti, verta pradėti šventinį stalą planuoti iš anksto. Pirmiausia pasidomėti akcijomis, o tuomet susidaryti prekių sąrašą. „Jeigu su nuolaida vištienos įsigijote daugiau, drąsiai galite ją užsišaldyti. Tiesa, šaldytą paukštieną ir marinuotus jos pusgaminius kameroje laikyti galima iki 12 mėnesių, tuo tarpu supjaustytus paukštienos gabalėlius – iki 9 mėnesių. Be to, kartą atitirpintos paukštienos jau nebegalima užšaldyti pakartotinai“, – įspėja O. Suchočeva.

Komercijos operacijų vadovė siūlo atkreipti dėmesį ir į privačiomis etiketėmis „Rimi“ ir „Rimi Greatlife“ pažymėtą fasuotą lietuvišką vištieną. „Pasirinkę „Rimi Greatlife“ pažymėtą vištieną, galite būti tikri, kad produkcija užauginta be antibiotikų. Privačių prekių ženklų prekės paprastai yra pigesnės nei kitos žinomų prekės ženklų prekės – taip yra todėl, kad klientams nereikia mokėti už masines rinkodaros kampanijas ir kitas išlaidas. Lietuviški gaminiai iš vietinių gamintojų taip pat paprastai turi mažesnes transportavimo išlaidas“, – teigia ekspertė.

Kulinarijos technologė Lina Barčaitė patiekalui siūlo rinktis tvirtesnius, ne itin plonus kukurūzų traškučius, kad jie greitai nesulūžinėtų. Be to, skardą svarbu iškart iškloti kepimo popieriumi, kad sūris neprikeptų prie sienelių: „Mėsą reikėtų iškepti arba išvirti iš anksto, bet jeigu neturite tam laiko, galite panaudoti jau virtą vištieną, tiesiog supjaustant ją plonais gabalėliais. Kepkite orkaitėje kukurūzų traškučius tol, kol sūris išsilydys.“

RECEPTAS

Nachos su vištiena 

Patiekalui reikės: 

250 g sūrio – sūris „Rimi Basic Tilsit“ 45% 1,69 eur/250g;

250 g vištienos krūtinėlės be kaulų ir odos – viščiukų krūtinėlių filė „Rimi“ 3,49 eur/500g;

1 avokado – sveriamas avokadas „Rimi“ 0,99 eur /1 vnt;

1 pakelio kukurūzų traškučių – kukurūzų traškučiai „Rimi Planet Nacho Classic“ 1,74 eur/200g;

1 valgomasis šaukštas kepimo aliejaus

2 svogūnų laiškų;

1 laimo arba citrinos;

mėgstamų aštresnių prieskonių.

Kaip gaminti:  

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Vištienos krūtinėlę iš abiejų pusių gausiai pabarstykite prieskoniais.
  2. Į keptuvę sunkiu dugnu, įkaitintą ant vidutinio stiprumo ugnies, įpilkite aliejaus. Vištienos krūtinėlę kepkite 5 minutes, tada apverskite ir kepkite dar kelias minutes.
  3. Supjaustykite svogūnų laiškus, avokadą susmulkinkite kubeliaisir apšlakstykite laimo sultimis, kad neparuduotų.
  4. Iškepusią vištieną išimkite iš keptuvės ir leiskite penkias minutes pailsėti. Supjaustykite ją mažais gabalėliais.
  5. Skardoje paskleiskite pusę pakelio kukurūzų traškučių. Ant viršaus uždėkite pusę smulkinto sūrio ir pusę pjaustytos vištienos.
  6. Pakartokite sluoksniavimo procesą su likusiais traškučiais, sūriu ir vištiena. Kepkite, kol sūris išsilydys, apie 7-10 minučių.
  7. Apibarstykite nachos avokado gabaliukais, svogūnų laiškais, nutarkuota laimo žievele. 

Skanaus!

*Šios produktų kainos užfiksuotos kovo 28 d. e.parduotuvėje „Rimi.lt“.

Pranešimą paskelbė: Živilė Karevaitė, Integrity PR

NaudotosKnygos.lt

Parašykite komentarą