Laisvalaikis

Tauragės rajono savivaldybė kviečia atkreipti dėmesį į emocinę sveikatą ir daugiau laiko praleisti gamtoje.

Besitęsiant karantinui, Tauragės rajono savivaldybė pristato iniciatyvą „Įsikrauk energijos“. Pavargę ir esamų ribojimų nualinti gyventojai, vidinę ramybę kviečiami atrasti gamtoje. Savivaldybė pristato 19 Tauragės rajone esančių vietų, kurios išsiskiria vaizdingu bei įkvepiančiu kraštovaizdžiu – tai piliakalniai, atodangos, pažintiniai takai ir kiti objektai, pavadinti Energijos įsikrovimo stotelėmis. Šia iniciatyva Savivaldybė siekia paskatinti žmones daugiau laiko praleisti gamtoje ir atkreipti dėmesį į emocinę sveikatą. 

Energijos įsikrovimo stotelės: kaip jos veikia?

Nuo seno manoma, kad gamta turi magiškų galių. Tikima, kad medžiai turi gydančių savybių, tekančio vandens garsas ramina ir mažina stresą. Savivaldybės pateiktame sąraše atrinkti savitą istoriją ir gamtos galią turintys objektai – Energijos įsikrovimo stotelės. Prie kiekvieno gamtos objekto pastatytos gyventojams dar nematytos lenteles, ant kurių parašytos įkvepiančios frazės apie gamtą ir žmogaus ryšį su ja. Tikimasi, kad šios lentelės privers susimąstyti, nusišypsoti, o gamtos objektai –atsikratyti blogų minčių ir įsikrauti energijos.

„Ilgą laiką nesimatėme su artimais žmonėmis, negalėjome keliauti, sugrįžti prie įprastų veiklų. Deja, bet šie ir visi kiti ribojimai slegia, blogėja žmonių emocinė sveikata. Norisi, kad šioje situacijoje gebėtume atrasti stiprybės, todėl, tikiuosi, kad naujoji iniciatyva bent iš dalies padės išblaškyti niūrias mintis ir įkvėps daugiau pozityvo“,– sako Tauragės rajono savivaldybės meras Dovydas Kaminskas.

Iš viso Savivaldybė pristato 19 Tauragės rajone esančių išskirtinių vietų. Visos jos aprašytos specialiai sukurtame interneto puslapyje www.isikraukenergijos.lt. Tiesa, kokios lentelės ir ant jų esantys užrašai puošia energijos įsikrovimo vietas, bus galima pamatyti tik apsilankius nurodytose energijos įsikrovimo vietose. 

Žaliausios savivaldybės link 

Ši kampanija – ne vienintelis Tauragės rajono savivaldybės projektas, susijęs su gamta. Vienas iš savivaldybės prioritetų – būti žaliausia savivaldybe Lietuvoje. Savivaldybė garsiai kalba apie tvarų gamtos išteklių naudojimą, ekologiją ir jos reikšmę. Už žaliąsias idėjas ir darnaus judumo projektus savivaldybė ne kartą įvertinta garbingais apdovanojimais. Žaliosios energetikos tema plėtojama ir šiame projekte tik, šįsyk, kiek kitaip. Savivaldybė pabrėžia gamtos galią mūsų mintims ir geresnei savijautai.

„Tauragė – žalias kraštas, todėl visos idėjos susijusios su gamta, Tauragės rajono savivaldybei yra artimos. Svarbi ne tik aplinkos apsaugos tema, bet ir geresnė rajono gyventojų emocinė ir fizinė sveikata, į kurią ir kviečiame atsigręžti. Šia iniciatyva kviečiame gyventojus į gamtą, kur vyrauja žalia spalva, simbolizuojanti laisvę, gyvybę ir energiją“,– teigia D. Kaminskas.

Energijos įsikrovimo stoteles galima rasti įvairiose Tauragės rajono vietose – Dauglaukio apylinkėse, Žygaičiuose, nemažą dalį sudaro Pagramančio regioniniame parke esantys objektai. Žaliąsias energijos įsikrovimo stoteles sudaro medžiai – Gudlaukio, Genių ąžuolai, Tūkstantmečio parkas, ir kiti gamtos objektai. Energijos siūloma pasikrauti iš vandens telkinių – Gramančios upelio, Draudenių  ežero. Taip pat išskiriamas Lapynų mitologinis akmuo bei „Milžino“ ir „Meilės“ vardais pavadinti akmenys. Energijos įsikrovimo stotelėmis laikomas „Lakštingalų slėnis“, Plynosios pažintinis takas, Pagramančio  atodanga ar kitos mažiau žinomos, tačiau didelę emocinę vertę turinčios vietos.

Ryšys tarp žmogaus ir gamtos

Tikriausiai, sutiksite, kad ne visada randate laiko kokybiškam poilsiui, o būdami vienoje vietoje, mintyse neretai nuklystate kitur, tačiau šia iniciatyva taip pat stengiamasi priminti, kaip svarbu yra mėgautis akimirka. Pažymėtas vietas puošia lentelės su įvairiomis frazėmis apie žmogaus ir gamtos ryšį: „Užuosk, išgirsk, paliesk, pajausk – susiliek su gamta ir pereik tiltą į laimę“. Tokią frazę galite perskaityti nuvykę į vieną iš Energijos įsikrovimo stotelių – Lakštingalų slėnį. Kiti prierašai paprastuose dalykuose siūlo įžvelgti daugiau gėrio ir grožio, kiekviename žingsnyje atrasti įkvėpimo. 

Atkreipiamas dėmesys, kad svarbu pailsėti ir nuo socialinių tinklų, pavyzdžiui, žmonės raginami ieškoti ryšio su gamta ir bent trumpam pamiršti kitą – wifi ryšį. Savivaldybės parengtoje kampanijoje taip pat netrūksta filosofinių pamąstymų. Paukščių stebėjimo vietoje siūloma užsimerkti ir įsivaizduoti, kad esate vienas iš jų. Netrukus užduodamas ir retorinis klausimas: „Kur skrisite pirmiausia?“.

Žmogaus ryšiui su gamta nupasakoti gali būti naudojamas ir vis labiau populiarėjantis terminas  miško maudynės. Tai viena iš gamtos terapijos rūšių, kuomet pasitelkiant pojūčius užmezgamas ryšys su mus supančia gamta. Pagrindinė miško maudynių filosofija – neskubėti, pajusti aplinką ir mėgautis esama akimirka. Ši terapija ypač aktuali šiomis dienomis, kai žmonės patiria daugiau streso, nerimo. Įrodyta, kad buvimas gamtoje padeda nusiraminti, suteikia daugiau jėgų, gerėja ne tik psichologinė, tačiau ir fizinė žmogaus sveikata.

Pranešimą paskelbė: Kasparas Bertašius, Tauragės rajono savivaldybė

NaudotosKnygos.lt

Parašykite komentarą