Laisvalaikis

Jaunimo balsas suskambėjo garsiai: Vilniaus Bernardinų sode šventė, skirta jubiliejinei Tarptautinei jaunimo dienai

Rugpjūčio 12 d. vakarą  Bernardinų sode netilo jaunimo šurmulys – čia vyko jubiliejinė 25-oji Tarptautinės jaunimo dienos šventė. Renginio metu daugiau nei šimtas dalyvių mėgavosi įvairiomis veiklomis, dirbtuvėmis, diskusija su ypatingais svečiais, lauko žaidimais bei gyva muzika. Po „WALK15“ žingsnių iššūkio apdovanojimų minia žmonių stebėjo alternatyvaus roko grupės Gruodis koncertą, o visi norintys galėjo dalyvauti grupės inicijuotoje labdaros akcijoje. Mėgautis koncertu nesutrukdė net lietus. 

Šventės viešnia, Vilniaus miesto vicemerė Donalda Meiželytė, pasveikino jaunus vilniečius ir padrąsino veikti: „Gyvenimas yra baigtinis ir nėra ko čia kažko baidytis, bijoti, stresuoti, galvoti, ką kiti pagalvos, nes niekam prie jūsų kapo duobės nebus įdomu, ką jūs ten ne taip gal padarėte ar paraiškoje kažką netaip užpildėte. Jūsų pagrindinis tikslas – mesti tą akmenėlį į ramų tvenkinį, išjudinti vibracijas. Kaip akmenėlis, paleistas į tvenkinį, paleidžia ratilus, taip ir jūsų gyvenime – iš karto, tik padarę veiksmą, prasidės pažintys, nauji įspūdžiai, susitikimai, visiškai neplanuotų žmonių pažinimas ir pasiūlymai iš jų. Imkite viską, ką galit, ką siūlo pasaulis, imkite, džiaukitės ir būkite sveiki.“

Renginys prasidėjo sveikinimo kalba, kurios metu buvo apdovanoti penki aktyviausi  „WALK15“ žingsnių rinkimo iššūkio „JAUNIMO BALSAS 2024“ dalyviai. 

„Tarptautinė jaunimo diena mums yra ne tik šventė, bet ir galimybė atkreipti dėmesį į jaunimo problemas bei jų sprendimo būdus. Kiekvienas jaunuolis turi balsą, kurį būtina išgirsti, ir mes esame čia tam, kad suteiktume jiems galimybę būti išgirstiems“, – teigė „22 bendros būties“ centro vadovė Gabija Kalendraitė.

Per vieną mėnesį žingsnių iššūkyje dalyvavę 1039 jaunuoliai bendromis jėgomis nuėjo net 164 221 km – tai prilygsta 730 kartų apeiti Vilnių ir sumažinti CO₂ emisiją, pasodinus 821 107 medžius.

Po apdovanojimų vyko interaktyvi diskusija, kurioje dalyvavo Vilniaus miesto vicemerė Donalda Meiželytė, Jaunimo reikalų agentūros atstovės Vilija Milčiūtė ir Ieva Rakauskaitė. Diskusijos metu buvo aptartos jaunimo galimybės Lietuvoje ir Europoje: jaunimo mainai, savanorystė, projektų finansavimas, nemokamo keliavimo traukiniu po Europą ir kitos programos. 

Vakaro metu dalyviai turėjo galimybę pasirinkti iš trijų kūrybinių dirbtuvių. Vienoje iš jų, vadovaujant menininkui Deividui Sinkevičiui, jaunuoliai kūrė ženkliukus. Kiti galėjo išbandyti Bachata lady styling šokio pamoką su šokių mokyklos “Way of move” vadove Gabriele Raudyte-Dombrauske. Trečioji grupė dalyvavo refleksinėse dirbtuvėse apie idėjų realizavimą, kurias vedė Nerijus Miginis, turintis 20 metų patirties mokymų jaunimo projektų rengimo ir įgyvendinimo srityje.

Renginio kulminacija tapo alternatyvaus roko grupės „GRUODIS“ koncertas po atviru dangumi. Oro sąlygos nieko neatbaugino – minia šoko lietuje. Grupė, šiais metais išleidusi savo debiutinį albumą „Kvetiapinas ir Džinas“, visus surinktus už albumus pinigus paaukojo Jaunimo linijai. Dalyviai galėjo prisidėti prie šios iniciatyvos įsigydami grupės CD renginio metu. 

Tarptautinės jaunimo dienos renginys buvo ne tik puiki proga aktyviai praleisti laiką, bet ir galimybė susipažinti su naujomis iniciatyvomis, kurios skatina jaunimą tobulėti. 

„Mes stengėmės sukurti renginį, kurio metu ne tik švęstume jaunystę, bet ir skatintume aktyvų pilietiškumą. Jaunimas bei darbo su jaunimu specialistai čia turėjo galimybę ne tik pramogauti, bet ir sužinoti naudingos informacijos. Tokie renginiai yra svarbūs Vilniaus miestui, nes jie tampa puikia platforma diskusijoms, kūrybai ir bendradarbiavimui. Tikiuosi, kad kiekvienas dalyvis turėjo galimybę čia save išreikšti ir pasisemti įkvėpimo“, – pasidalino centro komunikacijos specialistė Marija Guseva.

Renginys “Jaunimo link” buvo organizuotas Kompleksinių paslaugų centro jaunimui „22 bendra būtis“ ir Vilniaus jaunimo organizacijų sąjungos „Apskritas stalas“ (VJOSAS) iniciatyva. Ši šventė atidarė 22 bendrabučio vykdomą Erasmus+ projektą „Daugiau būdų veikti“, kurio tikslas – skatinti jaunimą aktyviai dalyvauti visuomeninėje veikloje ir spręsti jaunimo problemas. Projektas finansuojamas Europos Sąjungos lėšomis. Daugiau informacijos apie renginį ir būsimas atviras veiklas galite rasti „22 bendros būties“ socialinių tinklų paskyrose. 

Už pagalbą bei paramą organizuojant jaunimo dienos šventę organizatoriai dėkoja Vilniaus savivaldybei bei spaustuvei “Skaitmena.lt”. 

22 bendrà būtis – kompleksinių paslaugų centras jaunimui, kuriame po vienu stogu buriasi su jaunimu dirbančios organizacijos, specialistai bei Vilniaus miesto ir visos Lietuvos jaunuoliai.  Centre teikiamos konsultacijos, mokymai, renginiai ir erdvės suteikia galimybę jaunimui patogiu ir prieinamu būdu gauti reikiamą informaciją, palaikymą ar vietą tiesiog būti bei reikštis. 22 bendruomenė siekia užtikrinti įvairiapusišką jaunimo poreikių atliepimą ir jaunimo įgalinimą.

Pranešimą paskelbė: Marija Guseva, 22 bendra būtis

Jaunimo balsas suskambėjo garsiai: Vilniaus Bernardinų sode šventė, skirta jubiliejinei Tarptautinei jaunimo dienai


Jaunimo balsas suskambėjo garsiai: Vilniaus Bernardinų sode šventė, skirta jubiliejinei Tarptautinei jaunimo dienai


Jaunimo balsas suskambėjo garsiai: Vilniaus Bernardinų sode šventė, skirta jubiliejinei Tarptautinei jaunimo dienai


Jaunimo balsas suskambėjo garsiai: Vilniaus Bernardinų sode šventė, skirta jubiliejinei Tarptautinei jaunimo dienai

NaudotosKnygos.lt

Parašykite komentarą