Sveikata

5 patarimai, kaip palengvinti nugaros skausmą

Nugaros skausmas –itin dažnas šių dienų negalavimas, varginantis įvairaus amžiaus žmones, nuo paauglių iki senolių, ir galintis net labai apsunkinti normalų gyvenimą.

Labai svarbu nugaros skausmo ir diskomforto neignoruoti ir imtis praktinių sprendimų bei veiksmų, palengvinsiančių kasdienybę ir padėsiančių puoselėti ilgalaikę nugaros sveikatą. 

Tad šiandien dalinamės penkiais veiksmingais patarimais, kaip sumažinti nugaros skausmą ir gyventi lengviau. 

5 Veiksmingi Patarimai

Išlaikykite taisyklingą laikyseną

Gera laikysena – tai ne tik grožio ar etiketo klausimas, bet ir stuburo sveikatos pagrindas. Netinkama laikysena nereikalingai apkrauna nugarą, todėl pradedame jausti diskomfortą ir skausmą. Taigi, sėdint prie darbo stalo, vaikštant ir netgi miegant labai svarbu išlaikyti neutralią stuburo padėtį. 

Sėdint. Pasirinkite kėdę su gera apatinės nugaros dalies atrama. Laikykite kojas ant grindų, o kelius – stačiu kampu.

Stovint. Tolygiai paskirstykite svorį ant abiejų kojų. Įtempkite pilvą, o galvą laikykite tiesiai.

Miegant. Miegokite tokioje padėtyje, kad išlaikytumėte apatinės nugaros dalies išlinkimą. Jei miegate ant nugaros, tinkamą laikyseną palaikyti padės pagalvė po keliais.

Reguliari mankšta – geriausias nugaros draugas

Mankšta yra itin veiksminga priemonė kovojant su nugaros skausmais. Judesys ne tik stiprina stuburą palaikančius raumenis, bet ir didina lankstumą bei mažina sustingimą. 

Treniruodamiesi rinkitės įvairius pratimus. Švelnus tempimas gerina lankstumą ir sumažina stuburą palaikančių raumenų įtampą. Stiprūs pilvo ir nugaros raumenys geriau palaiko stuburą, sumažina traumų ir skausmo riziką, tad nepraleiskite šiuos raumenis stiprinančių pratimų.

Galiausiai, tokia lengva aerobinė veikla kaip vaikščiojimas, plaukimas ir važinėjimas dviračiu padidina kraujo tekėjimą į nugarą, kas skatina gijimą ir mažina sustingimą.

Sąmoningi judesiai

Dauguma nugaros traumų nutinka atliekant kasdienę veiklą, pavyzdžiui, keliant sunkius daiktus ar neteisingai lenkiantis. 

Norėdami apsaugoti nugarą prisiminkite, kad kelti sunkius daiktus reikia sąmoningai: lenkitės per kelius, o ne per juosmenį, daiktą laikykite arti kūno ir keldami naudokite kojų, o ne nugaros raumenis.

Lenkdamiesi ką nors pakelti, sulenkite kelius ir klubus, o ne juosmenį. Taip svoris pasiskirsto tolygiau ir išvengiama įtampos.

Ergonomiška darbo vieta

Tiems, kurie valandų valandas praleidžia sėdėdami, labai svarbi ergonomiška darbo vieta. Netinkama darbo vieta gali paskatinti nugaros skausmus, todėl stalą ir kėdę rinkitės atidžiai. 

Įsitikinkite, kad kėdė palaiko stuburo išlinkimus. Kojos turėtų būti lygiai ant grindų, o kompiuterio ekranas – akių lygyje. Jei yra galimybė, rinkitės stalą su reguliuojamu aukščiu ir kartais padirbėkite stovėdami. 

Ilgai sėdint gali būti apkraunama nugara, todėl kas valandą atsistokite, išsitieskite arba trumpai pasivaikščiokite, kad sumažintumėte krūvį.

Atsipalaidavimo galia

Stresas ir įtampa gali sustiprinti nugaros skausmus, todėl atpalaiduojančios praktikos padės atsipalaiduoti ir protui, ir raumenims.

Joga ir pilatesas puikiai tinka lankstumui, jėgai ir streso mažinimui, kas yra ypač naudinga kenčiantiems nugaros skausmus.

Meditacija ir gilus kvėpavimas padeda kontroliuoti skausmą, mažina stresą ir skatina atsipalaidavimą.

Maisto papildai 

Nors kovojant su nugaros skausmu gyvenimo būdo pokyčiai yra labai svarbūs, siekiant geriausių rezultatų ir pasikonsultavus su gydytoju gali padėti ir maisto papildai bei intraveninė vitaminų terapija.

Tam tikri maisto papildai ir ypač tie, kurie mažina uždegimą, palaiko kaulų tvirtumą ir gerina raumenų funkciją, padeda stiprinti nugaros sveikatą.

Vitaminas D ir kalcis yra būtini kaulų sveikatai, omega-3 riebalų rūgštys pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, galinčiomis padėti sumažinti nugaros skausmą.

Magnis padeda atsipalaiduoti raumenims ir nervų funkcijai, kas gali būti naudinga, jei nugaros skausmus sukelia raumenų įtampa.

Gliukozaminas ir chondroitinas dažnai vartojami nuo sąnarių skausmo, tad gali padėti esant nugaros skausmui, susijusiam su stuburo sąnariais.

Intraveninė terapija, kai maistinės medžiagos suleidžiamos tiesiai į kraują, užtikrina iki 100 proc. maistinių medžiagų įsisavinimą, todėl jos rezultatai yra greitesni nei vartojant tabletes ar kapsules. 

Nepamirškite kantrybės

Suprantame, kad nugaros skausmas itin vargina, tačiau pasitelkę šiuos patarimus galite gerokai sumažinti diskomfortą ir pagerinti savo stuburo sveikatą. 

Atminkite, kad svarbiausia – nuoseklumas. Reguliariai atlikdami tinkamus pratimus, atidžiai stebėdami savo judesius, vengdami traumų ir pasirūpinę svarbiausiomis maistinėmis medžiagomis, galėsite džiaugtis laimingesne ir sveikesne nugara.

Rezultatai neatsiras per kelias dienas, tačiau pasitelkus kantrybę jie yra beveik garantuoti.

Nuotraukos šaltinis: 

Photo by Kindel Media: https://www.pexels.com/photo/a-woman-having-a-back-pain-7298408/

NaudotosKnygos.lt

Parašykite komentarą