Namai

Patirtis apšviečiant sporto objektus: ko vengti ir į ką svarbu atkreipti dėmesį

Neseniai užbaigti apšvietimo sistemų įrengimo darbai dviejuose sporto paskirties objektuose – Kauno lengvosios atletikos manieže ir Vilniaus padelio teniso kortuose. Apšvietimo sprendinius jiems tiekė LEDVANCE, vienas iš didžiausių apšvietimo rinkos žaidėjų pasaulyje.

„Kaip diena ir naktis“, – taip skirtumą tarp senų ir naujų patalpų apšvietimo vertina Kauno lengvosios atletikos maniežo administratorius Tomas Intas. Viename iš moderniausių maniežų Lietuvoje yra visi lengvosios atletikos sporto rungčių sektoriai, reikalingi treniruotis ištisus metus, tad apšvietimas, pasak T.Into, yra susijęs su sportininkų saugumu. Jeigu, pvz., bėgant ar šokant per barjerą trūksta šviesos, sportuoti gali būti pavojinga. Kita vertus, pastebi maniežo administratorius, neryški šviesa kenksminga akims.

„Sportininkams svarbi ir emocinė savijauta, kurią neabejotinai lemia apšvietimas, – sako T.Intas. – Naujai įrengtu apšvietimu patenkinti ir sporto organizatoriai, ir sportininkai, nes tinkamai apšviesta patalpa yra svarbi ne tik dėl saugumo – ji sukuria gerą emocinę savijautą.“

Manieže – naujos kartos LEDVANCE šviestuvai

Kauno lengvosios atletikos maniežo apšvietimui buvo parinkti 4-tos kartos LEDVANCE šviestuvai. Jie atnaujinti, didesnio efektyvumo, geresnių optinių savybių, ilgesnio tarnavimo laiko. Tokie šviestuvai vienodai sėkmingai gali būti įrengiami ne tik sporto, bet ir pramonės, prekybos objektuose, nes turi papildomų dekoro elementų ir yra mažo mirgėjimo, – tad tinka įvairiose srityse. Mažo mirgėjimo apšvietimo tipo šviestuvų pageidavo ir maniežo projekto užsakovai.

„Manieže Kaune įrengtas aukšto efektyvumo – 150 lm/W – apšvietimas“, – aiškina LEDVANCE atstovybės Lietuvoje apšvietimo projektų vadovas Egidijus Bočys. Rinkoje visada galima rasti ir efektyvesnių šviestuvų, tačiau specialistas akcentuoja, kad, projektuojant apšvietimą, būtina įvertinti realų šviesos poreikį, kainos ir kokybės santykį, nes pertekliniai rodikliai išpučia šviestuvų kainą.

Apšvietimas įrengtas pagal rungčių zonas

Apšvietimo sistemų profesionalai neretai pastebi buitišką apšvietimo vertinimą – per daug arba per mažai šviesos. Šiuo atveju svarbus ne tik šviesos srauto kiekis, bet ir tai, kur jis nukreipiamas: į sienas ir lubas ar tiksliai ten, kur reikia. Kiekvienas LEDVANCE šviesos šaltinis turi linzes, kurios šviesą koncentruoja po, pvz., 1÷2 m aukštyje įrengtu šviestuvu, – t. y. šviesą sukoncentruoja ten, kur jos reikia, o ne išsklaido po visą patalpą.

Montuojant šviestuvus Kauno lengvosios atletikos manieže, procese dalyvavo ir maniežo administratorius T.Intas. Praeityje garsus Lietuvos lengvosios atletikos sportininkas padėjo identifikuoti apšvietimą pagal rungčių zonas. „Manieže įrengtos penkios šviestuvų linijos. Atskirose zonose, kaip starto, finišo pozicijose, mums reikėjo ryškesnio, koncentruoto apšvietimo, tad rangovai apšvietimą sumontavo pagal konkrečius poreikius“, – tvirtina T.Intas.

Teniso kortų apšvietimas: svarbiausia – išvengti akinimo

Įrengiant apšvietimą Vilniaus padelio teniso kortuose, bene svarbiausias poreikis buvo išvengti akinimo. „Kadangi žaidimo specifika verčia tam tikrose zonose pakelti akis į viršų, parinkome neakinančius, išdėstytus pagal konkrečius poreikius, turinčius šviesą koncentruojančias linzes šviestuvus, dalis jų įrengti rekonstruotų patalpų lubų nišose“, – pasakoja E.Bočys.

Abiejuose objektuose įrengti šviestuvai yra skirtingų formų: maniežui parinkti apvalūs, o kortams – pailgi, tik 2022 m. išleisti šviestuvai. Skirtingos šviestuvų formos parinktos pagal objektų specifiką. Didelę maniežo erdvę efektyviausia apšviesti apvalios formos šviestuvais, o pailga suteikia elipsės formos šviesos srautą, kuris padelio teniso kortus apšviečia kur kas geriau ir tolygiau, nei apvalus šviestuvas.

Padelio teniso kortuose įrengti šviestuvai, kurių efektyvumas yra 160 lm/W ir ilgas tarnavimo resursas, t. y. apie100 tūkst. valandų.Prieš apsispręsdami dėl kortų apšvietimo, užsakovai patys išbandė LEDVANCE šviestuvus, vertindami akinimo riziką ir tinkamą šviesos srauto nukreipimą. Apšvietimas pateisino lūkesčius – užsakovai analogiškus šviestuvus įrengė visuose jų valdomuose kortuose.

Apšvietimo projektas. Kodėl neverta rizikuoti?

Užsakovas perka ne gaminius, o apšvietimą. Tai, akcentuoja E.Bočys, yra atramos taškas, apsisprendžiant dėl šviestuvų. Todėl specialistai rekomenduoja parengti apšvietimo projektą, ypač didesniuose objektuose, nes svarbu ne šviestuvų skaičius, o tinkamas jų parinkimas ir išdėstymas pagal patalpų paskirtį. Taip pat svarbu įvertinti šviestuvo tarnavimo laiką, technines charakteristikas, jų tinkamumą konkrečiai situacijai, įvertinti galimas rizikas žmogaus sveikatai.

„Kalbant apie sporto paskirties patalpų apšvietimą, svarbi yra sporto šaka, jos specifika. Jeigu, pvz., žaidžiamas futbolas arba kitas žaidimas su kamuoliu, yra rizika pataikyti į šviestuvą, todėl būtina parinkti kamuolio smūgiams atsparius gaminius. Esant poreikiui skirtingai apšviesti patalpas varžybų arba treniruočių metu, reikia projektuoti apšvietimo intensyvumo reguliavimo sprendinius, – vardina E.Bočys. – LED tipo šviestuvai, lyginant su senos kartos šviestuvais, energijos sąnaudas mažina 3–4 kartus. Tačiau svarbu nepamiršti, kad renkantis šviestuvus svarbu ne sutaupyti, o įrengti tinkamą apšvietimą pagal paskirtį.“

LEDVANCE, kuri yra viena didžiausių apšvietimo rinkos žaidėjų pasaulyje, šviestuvai sertifikuoti, kokybiški, ilgaamžiai, testuoti, todėl patikimi, be to, jie nereikalauja specialios priežiūros, yra greitai ir lengvai montuojami.

Alekso Jauniaus nuotr. 

Pranešimą paskelbė: Lida Lapkienė, MB „Redakcija plius”

NaudotosKnygos.lt

Parašykite komentarą